Kérdése van? Hívjon minket! +36307881368

"Azt gondolnánk, hogy mi gondoskodunk a kertünkről, pedig valójában a kertünk gondoskodik rólunk."
-Jenny Uglow-

Scoville skála

Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri. A Capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon.
Jele: SHU
Megnézem a Chili paprikákat!

Scoville-értékek Vegyület
15 000 000 – 16 000 000 Tiszta kapszaicin
9 100 000 Nordihidrokapszaicin
2 000 000 – 5 300 000 Szabvány „US Grade” könnygáz
  Paprikafajta
≈ 3 180 000 Pepper X
1 569 300 – 2 200 000 Carolina Reaper
1 200 000-2 000 000 Trinidad moruga scorpion
1 000 000 - 1 460 000 Trinidad Scorpion "Butch T"
876 000 – 1 598  000 Dorset Naga
855 000 – 1 041 427 Naga jolokia
350 000 – 577 000 Red Savina Habanero
100 000 – 350 000 Habanero Chile
100 000 – 350 000 Scotch Bonnet
100 000 – 200 000 Jamaicai csípős paprika
50 000 – 100 000 Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika
30 000 – 50 000 Cayenne-i paprika, Cayenne-bors , Ají bors
10 000 – 23 000 Serrano paprika
7000 – 8000 Tabasco szósz (Habanero)
5000 – 10 000 Viaszpaprika (wax pepper, csípős zöldpaprika)
2500 – 8000 Jalapeño paprika
2500 – 5000 Tabasco (sima)
1500 – 2500 Erősen csípős magyar paprikák, Rocotillo paprika
1000 – 1500 Poblano paprika
600 – 800 Tabasco szósz (zöld paprika)
500 – 1000 Gyengébb csípős magyar paprikák, Anaheim paprika
100 – 500 Pimiento, Pepperoncini (toszkán bors, édes olasz bors, görög arany bors)
0 – 400 Bell paprika
0 Nincs csípősség, zöldpaprika